MANIFEST DE L’OIAM A FAVOR DELS DRETS DE LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA MIGRANT NO ACOMPANYADA.

MANIFEST DE L’OIAM DAVANT L’INCREMENT DE DISCURSOS D’ODI, APORÒFOBS I XENÒFOBS QUE INCLOUEN LA INFÀNCIA EN MOVIMENT

Davant el clar increment de discursos d’odi, iniciatives i propostes de modificacions de normatives que tenen una incidència directa sobre la percepció dels infants i adolescents en situació d’extrema vulnerabilitat, l’Observatori de la Infància i Adolescència de Mallorca acorda la necessitat de manifestar-se contra l’estigmatització i criminalització, entre d’altres, del col·lectiu d´infants i adolescents estrangers migrants no acompanyats a les Balears.

En aquest moment es produeix un fenomen d’estigmatització creixent sota el concepte negatiu de “MENA”; un apel·latiu que contribueix a ocultar la seva condició de menors d’edat i la seva condició d’infants per davant del fet de ser estrangers.

A més, s’han donat nombrosos casos en els quals s’ha criminalitzat aquests adolescents en diferents àmbits, el social, el mediàtic i el polític, a través de discursos que els tracten, de manera col·lectiva, com una amenaça social i un problema d’ordre públic, relacionant-los directament amb la comissió de delictes i d’actes violents. Aquests discursos es basen en prejudicis, en generalitzacions o en dades no contrastades i d’escassa qualitat.

Advocam perquè en cap cas es doni a entendre mitjançant declaracions o accions que un infant migrant no acompanyat és sinònim de delinqüència o de problema d’ordre públic. Una afirmació general sobre la seva criminalitat vulnera el principi de no-discriminació i la presumpció d’innocència, continguts en l’article 40 de la Convenció de Nacions Unides sobre els drets del nin, ratificada per Espanya. Correm el risc que aquest tipus de racisme, discriminació i xenofòbia, s’estengui cap al conjunt de població migrant resident a les nostres illes, creant problemes reals de convivència en la nostra societat. Demanam elaborar estratègies preventives per lluitar contra el racisme i la discriminació racial, incloent-hi mesures en matèria de legislació, conscienciació, educació, acció positiva i participació.

La migració continua sent, a nivell mundial, un agent que impulsa el desenvolupament humà i el creixement econòmic.

Per tot això, demanam el següent:

a) Als partits polítics: un compromís exprés de no fer servir discursos públics criminalitzadors i estigmatitzadors contra els infants migrants no acompanyats, i suport en l’adopció d’una estratègia nacional per a l’atenció, protecció i integració plena en la societat d’aquests nins i nines.

b) A la Fiscalia: com a garant del superior interès del menor, que investigui la possible existència de fets que podrien ser constitutius de delictes, assegurar i garantir en tot moment el respecte dels drets dels infants i joves.

c) Al Govern central: l’adopció d’una estratègia nacional per a l’atenció, protecció i integració plena en la societat d’aquests infants i adolescents a Espanya, així com un pla específic per combatre’n l’estigmatització. Dissenyar un pla d’actuació que doti de recursos basats en l’evidència científica que pugui orientar els discursos d’influenciadors, youtubers i pàgines web o altres plataformes digitals que ofereixin continguts relacionats. Exigir a les plataformes en línia que acullen aquestes persones (Instagram, TikTok, etc.) que incorporin en els seus codis de conducta algorismes que detectin i bloquegin continguts incompatibles amb la Convenció de Drets del Nin. També, desenvolupar mesures eficaces per a l’aplicació de la Llei 13/2022, de 7 de juliol, general de comunicació audiovisual, especialment de l’article 88 i següents referits a la protecció dels menors.

d) Als governs autonòmics i locals: plans contra el racisme, mesures de prevenció de la violència i promoció de la convivència ciutadana.

e) Als mitjans de comunicació: adopció d’un codi de conducta que eviti l’estigmatització i criminalització d’aquests nins i nines, i respectin els seus drets sense cap tipus de discriminació respecte als infants autòctons.

f) A la societat balear: informació veraç sobre aquests menors i treballar proactivament per a fomentar la convivència amb ells en els barris i col·legis. La seguretat ciutadana és un valor social que cal salvaguardar, però no s’aconsegueix a través de la criminalització d’uns certs col·lectius. La seguretat només es pot aconseguir amb integració social i convivència en la diversitat.

Related posts

Sessió de control d’XI Parlament Infantil

by oiam
1 any ago

20 de novembre. Dia internacional de la infància.

by oiam
1 dia ago

Bon nadal i feliç any nou!

by oiam
2 anys ago
Exit mobile version